زاموفیلیا یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی است که امروزه در سراسر دنیا از آن در دکوراسیون منازل و محیطهای کاری استفاده میشود.طراحان داخلی که در زمینه گیاهان فعالیت میکنند، همواره به دنبال گیاهان جدید آپارتمانی هستند که بتوانند با استفاده از آنها، ظاهری نوین و متفاوت به محیط ببخشند.
فعالین عرصه تولید گیاهان نیز همیشه در جست و جوی گیاهانی جدید و کمتر دیده شده هستند تا به مشتریهای خود گیاهی متفاوت و خاص با روش نگهداری آسان عرضه کنند و انتخاب این گروه گیاه زاموفیلیاست.
زاموفیلیا گیاهی جدید یا عجیب نیست. متعلق به آفریقای شرقی بوده و از اعضای خانواده گیاهان آراسه است. با گیاهی مانند فیلودندرون، اسپاتی فیلوم و آگلونما در این خانواده قرار داشته و مانند آنها دهها سال است که در بازار عرضه گیاهان وجود دارد.
مشخصات ظاهری گیاه زاموفیلیا
این گیاه زیبا با برگهای سبز و ساقه های کلفت ظاهری متفاوت به دکوراسیون شما میدهد و با توجه به سازگار بودن با شرایط محیطی مختلف، برای هر مکانی مناسب است. این گیاه را میتوانید در مکان ها کم نور مانند ادارات، بانک ها، شرکت ها و … نگهداری کنید.
آشنایی با انواع مختلف گیاه زاموفیلیا
همگی زیبایی منحصر به فردی دارند و تنها در رنگ برگها با بکدیگر متفاوتند و نگهداری یکسانی دارند. انواع زاموفیلیا :

گیاه زاموفیلیا بلک
زاموفیلیا بلک: همانطور که از نام آن پیداست برگهای این گیاه به رنگ بنفش تیره متمایل به سیاه هستند و با توجه به کمیاب بودن، این گیاه از قیمت نسبتا بالایی برخوردار است.

گیاه زاموفیلیا ابلق
زاموفیلیا ابلق: زاموفیلیا ابلق دارای برگهای دو رنگ طلایی سبز و یا سفید سبز است که ظاهری بسیار متفاوت به این گیاه میدهد.

گیاه زاموفیلیا سبز
زاموفیلیا سبز: این نوع زاموفیلیا رایج ترین گونه در بازار است و برگهای چرم مانند و سبز آن طرفداران زیادی دارد.
ویژگیهای گیاه زاموفیلیا
زاموفیلیا تمام ویژگیهای یک گیاه آپارتمانی مطلوب را داشته و میتواند انتخاب بسیار مناسبی برای آوردن گیاهی زیبا و جدید به منزل باشد.
- با نور کم مشکلی ندارد.
- رشدی آسان و کم دردسر دارد.
- نیاز کمی به آب دارد.
- مقاوم در برابر شرایط محیطی داخلی است.
- صبور در برابر خشکی است.
- کم توجهی و عدم رسیدگی مرتب را به خوبی تحمل میکند.
- دارای برگهای درخشان وچرم مانند در رنگ های سبز و مشکی و ابلق است.
روش آبیاری گیاه زاموفیلیا
مهمترین نکته در مورد نگهداری زاموفیلیا، آبیاری آن است. با توجه به داشتن ریزوم در زاموفیلیا و قدرت ذخیره کردن آب، این گیته به آبیاری کمی نیاز دارد و حتما اجازه دهید که خاک بین دو آبیاری خشک شود. برای اندازه گیری خشکی خاک بهتر است از یک قطعه چوب و یا انگشت خود کمک بگیرید و آن را داخل خاک فرو کنید تا از خشک بودن خاک تا عمق 2 سانتی متری و به اندازه 2 بند انگشت مطمئن شوید.درصورت خشک بودن گیاه خود را آبیاری کنید.
روش تکثیر گیاه زاموفیلیا
تکثیر از طریق برگ: در این روش باید چند عدد از برگهای شاداب، اما کهنه را انتخاب کنید و آنها را جدا کنید. بهترین بستر کشت برای ریشه دار شدن برگها، مخلوط خاک ماسه و خاک برگ یا پیت ماس میباشد. سپس قسمت پایینی برگ را در داخل خاک قراردهید.
خاک را تا زمان ریشه دار شدن برگها مرطوب نگه دارید. مدت زمان ریشه دار شدن حدودا ۳۰ روزاست. شما میتوانید برای تسریع در روند ریشه زنی برگ، از نایلون پلاستیکی جهت پوشاندن ظرف یا گلدان استفاده کنید. روی نایلون حتما سوراخهایی برای گردش هوا ایجاد کنید.
در برخی موارد ریشه دار شدن برگ گیاه زاموفیلیا بیشتر از یک ماه طول خواهد کشید. بعد از ریشه دار شدن برگها، شما میتوانید آنها را به گلدان جدید با ترکیبی از خاک برگ، پیت ماس و پرلیت انتقال دهید. در هفته اول به آبیاری گیاه توجه کنید تا جوانه بزند و رشد کند.
تکثیر از طریق ریزوم: گیاه زاموفیلیا دارای ریزومهایی به شکل غده است. شما میتوانید ریزومها را با احتیاط جدا کنید و در بستر مناسب کشت بکارید. این روش معمولا سادهتر است. اما در روش قبل شما میتوانید تعداد زاموفیلیایبیشتریتکثیرکنید.
نحوه تعویض گلدان گیاه زاموفیلیا
برای این گیاه، گلدان کوچک و مناسب اندازه ریشه بهترین گزینه است،زیرا انرژی گیاه به جای پراکنده کردن ریشه در گلدان بزرگ، صرف پاجوش زدن و رشد برگ جدید میشود. بنابراین زمانی اقدام به تعویض گلدان کنید که ریشه ها از گلدان بیرون زده باشد و بدانید که اگر زودتر اینکار را انجام دهید رشد گیاه تا مدتها متوقف میشود.
با توجه به سمی بودن گیاه زاموفیلیا، بهتر است هنگام دست زدن به آن و تعویض گلدان از دستکش استفاده کنید یا دستهای خود را به سرعت با آب و صابون بشویید.
خاک مناسب زاموفیلیا
استفاده از خاک سبک با زهکشی بالا برای زاموفیلیا بسیار مناسب است زیرا با توجه به حساس بودن ریزوم به آبیاری زیاد، این خاک آب اضافی را از خود عبور میدهد و مانع از غرقابی شدن ریشه میشود. از خاکهای مخصوص از ترکیب خاک برگ، کوکوپیت، کمی ماسه و پرلیت استفاده کنید. در لایه زیرین خاک میتوان از سنگ ریزه یا شن برای زهکش گلدان استفاده کرد.حتما ازخاک مناسب زاموفیلیا استفاده کنید درغیر این صورت با ماندن آب درریشه ، باعث پوسیده شدن ریشه ودر نهایت خشک شدن گیاه میشود.
نور مناسب زاموفیلیا
بهترین نور برای گیاه زاموفیلیا نور متوسط غیر مستقیم است قابل ذکر است به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگ های آن میشود. زاموفیلیا در مکان های کم نور و دارای نور مصنوعی نیز سالم میماند و رشد میکند. پشت پنجره شمالی بهترین مکان برای قرار دادن گیاه شماست.
دمای مناسب نگهداری زاموفیلیا
این گیاه در مقابل تغییرات دمایی نیز بسیار مقاوم است. اما بهترین دما برای نگهداری و رشد گیاه، بین 15 تا ۳۰ درجه سانتی گراد است. اگر دمای روز بیش از ۳۰ درجه بود، غبارپاشی انجام گیرد. عمل غبارپاشی باید زمانی انجام شود که نور روی گیاه نتابد؛ در غیر این صورت برگهای گیاه زاموفیلیا میسوزند. میتوانید در یک ظرف مقداری آب ریخته و درکنار گلدان قرار دهید.
کود مناسب زاموفیلیا
این گیاه مانند دیگر گیاهان به تغذیه احتیاج دارد. گیاه زاموفیلیا برای رشد بهتر به کودهای دارای فسفر و پتاس، بیشتر احتیاج دارد. این نوع کود باعث افزایش تعداد پاجوشها میشود. یکی از بهترین کودهایی که میتوانید برای گیاهتان تهیه کنید، کود سه ۲۰ است. برای کود دادن به گیاهتان حتما در فصلهای بهار وتابستان اقدام کنید.
بیماریهای گیاه زاموفیلیا

زرد شدن زاموفیلیا
زرد شدن و ریزش برگ: اگر برگهای پایین زرد میشوند و میریزند، کاملا طبیعی است. اگر ریزش برگ غیر طبیعی و زیاد است، علت در میزان زیاد آبیاری شما است.گاهی اوقات ریزش برگ به دلیل تغییر فصل نیز میتواند باشد.
نوک برگها قهوهای شده: خشکی بیش از حد محیط نگهداری میتواند باعث قهوهای شدن نوک برگها شود. رطوبت محیط را با روشهای ذکر شده محیا کنید و آبیاری را منظم انجام دهید.